Twijfelen, we doen het allemaal wel eens. Meestal gaat het gepaard met een gevoel van onrust en het maakt starten óf stoppen met iets vaak onnodig lastig. En tuurlijk, soms is het ook goed dat we niet klakkeloos overal inspringen (it’s amazing Mike…uhuh) echter twijfel houdt ons vaker tegen in ons leven dan dat het ons verder helpt.
Wat vertelt die twijfel je nu eigenlijk écht? Hoe kun je anders met die twijfel omgaan, zodat je meer rust ervaart, sneller kan beslissen én stappen richting je doel blijft maken.
Waar twijfel je over?
“Hoe wil je je nieuwe functie graag inrichten en waar zie je jezelf?” Daar zat ik dan in het kantoor van de interim directeur. Fijn dat er vertrouwen in mij was, alleen deze vraag gaf me dikke paniek. Ik kon niet kiezen!
Er waren twee soorten functies die door een re-organisatie ontstonden: meer management gerelateerd of meer new business. “Doe gewoon wat je het meeste aanspreekt”, was het goedbedoelde advies van een vriendin. Arghhh… alleen, ik wist niet wat goed voelde en als ik even dacht dat ik het wist… ging ik weer twijfelen.
Zucht.
Uiteindelijk maakte ik geen keuze. Waarmee ik dus eigenlijk ook koos. Ik koos ervoor dat de keuze voor me werd gemaakt. Ik koos om niet te handelen, om geen verdere hulp te vragen, om niet de knoop zelf door te hakken.
Waar zat dan mijn twijfel?
Op dat moment had ik geen idee, althans niet bewust, en voelde ik vooral de onrust is mezelf. Ook al was de keuze gemaakt, de twijfel bleef.
Inmiddels weet ik dat mijn innerlijke verhalenverteller of saboteur – waarover ik in het artikel ‘Ik ben geen perfectionist! Of wel? al schreef – toen met een bak popcorn op de bank aan het smullen was…
Het was niet de functie of de situatie waar ik over twijfelde. Ik twijfelde aan MEZELF. Dusdanig dat ik (door geen keuze te maken) beslissingen nam op basis van wat ik dacht dat anderen van me wilden en niet wat ik voor mezelf wilde.
Nu terugkijkend, worstelde ik constant met dat zelfvertrouwen, bleef twijfelen aan mezelf en mezelf onderschuiven voor de groei van een ander of het bedrijf tot ik uitgeput was.
Waar jouw twijfel vandaan komt, kan onbewust over heel andere dingen gaan dan waar je je in het moment zelf druk over maakt.
Stoppen met twijfelen
Even een kleine ‘biecht’…
Met de titel van deze blog, heb ik je een beetje misleid. Dat deed ik heel bewust. Dit is waarom. Als we ergens last van hebben, in dit geval twijfelen, dan willen we vaak één ding: er van af!
En ga je op zoek naar manieren om het te stoppen en er vanaf te komen.
Alleen, wat als dat eigenlijk niet de oplossing is?
Juist het willen wegrationaliseren, wegberedeneren of wegduwen van twijfel, houdt het in stand. Het is namelijk onmogelijk om ergens niet aan te willen denken, ons brein kan het simpelweg niet.
Denk maar eens niet aan Batman in een roze tutu…
Of zoals Eckhart Tolle schreef: “Whatever you fight, you strengthen, and what you resist, persists.”
We kunnen dus simpelweg NIET NIET twijfelen. Door ons te verzetten tegen de twijfel, garanderen we onszelf twijfel.
De reden dat we twijfelen
Tot nu toe leerde je een paar dingen:
- Door te blijven twijfelen en niet te kiezen, kies je ook
- De reden dat je twijfelt kan ten grondslag liggen aan iets anders dan waar je over twijfelt
- Stoppen met twijfelen kan niet
Heb je een idee wat eigenlijk de reden is waarom we twijfelen?
Zoals ik in het begin van dit artikel al schreef, heeft twijfel zijn functie. Het kan ons helpen scherp te blijven en niet meteen met alle winden mee te waaien of te springen als iemand zegt ‘spring’. Ook dan vertelt het ons in ieder geval 2 dingen:
- We komen ‘los’ van ons ego – optie om wat anders te doen dan je ego ‘wil’
- Ons brein heeft meer informatie nodig.
Ego in het kort
Dat ego even heel compact uitgelegd: Hiermee bedoel ik de ‘identiteit’ die jij jezelf hebt gegeven. Jouw waarheid of verhaal. Je ego is eigenlijk niet wat je echt bent, maar meer het verhaal dat je jezelf en anderen over jou vertelt. Klinkt vaag wellicht, als je nog niet eerder in deze materie verdiepte, echter iedereen heeft een ego. Of je nu wil of niet. We bouwen het vanaf jonge leeftijd op, om ons te helpen overleven en veel van onze gedrag wordt er (onbewust) door gedreven.
Om je een voorbeeld te geven: neem mijn twijfel m.b.t. het kiezen van de functie.
De (onbewuste) overtuiging vanuit mijn ego was:
“Ik moet sterk zijn en voor anderen zorgen, daarbij is geen plek voor mijn behoeftes (hulp vragen, ontwikkelen, troost, liefde). Als ik iets kies, mag ik daar niet op terug komen, dat is zwak, als je een fout maakt word je daar op afgerekend.
Als dat dus de (onbewuste) drijfveer is achter mijn keuzes, wat voor invloed heeft dat dan? Als je je daar bewuster van wordt, wordt het makkelijker om (andere) keuzes te maken.
Voor jou kan je onbewuste verhaal uiteraard weer totaal anders zijn.
Het kan heel leerzaam en fascinerend (en confronterend) zijn om op deze manier eens naar je eigen gedrag en keuzes te kijken. Hoe meer inzicht je er echter in krijgt, des te meer je kan gaan leven naar wat je meer wil (ervaren) in je leven.
6 tips om minder lang te twijfelen én sneller te beslissen
Keuzestress is tegenwoordig écht niet uit mijn leven. En dat is ok. Alleen de momenten dat ik lang blijf hangen in mijn twijfel, paniek ervan ervaar en er nachten van wakker lig, zijn gelukkig verleden tijd.
In de loop der jaren ontdekte ik een aantal zaken die voor mij werkten om anders met twijfel om te gaan, sneller te beslissen en bewuster voor mezelf te kiezen.
Hieronder 6 van mijn tips.
1. Stop jezelf
Herken wanneer twijfel je nog faciliteert of wanneer je erin blijft hangen door jezelf bewust even te stoppen in je denkproces. Dat is best even lastig en één van de dingen die je daarbij kan helpen is letten op bepaalde signalen. Blijven je gedachten zich herhalen en worden ze meer rigide? Lijkt het alsof je het verhaal dat je hoofd je vertelt al hebt beleefd. Bingo!
Oefen het bewuster worden van je eigen proces. Wat zijn je overtuigingen ten aanzien van de keuzes waar je voor staat? En waar is de ‘waarheid’ die je hoofd probeert te vertellen op gebaseerd?
Maak met jezelf de afspraak dat, terwijl je dit oefent, je accepteert wat is zonder jezelf op je kop te geven.
2. Vergelijk jezelf niet met anderen
De beste tip om al het plezier uit je leven te halen en de bar te openen voor Happy ‘twijfel’hour: vergelijk jezelf met anderen!
Even heel kort door de bocht, gaat het jou geen klap aan wat anderen doen en je kent nooit het volledige verhaal.
Een vergelijking zegt vaak ook meer over jezelf, dan over de ander. Eigenlijk vergelijk je jezelf niet met anderen, maar vergelijk je je mening die jij over jezelf hebt met de mening die je hebt over anderen.
Focus op jezelf. Op jouw reis. Waar jij beter in wil worden, hoe jij het aan wil pakken, wat jij wil ervaren, waar jij blij van wordt voor jezelf.
Ongeacht wat een ander op zijn of haar Instagram-, Facebook- of Twitter-feed of in sterke verhalen op feestjes je vertelt; niet iedereen is populair, succesvol, rijk, beroemd, zonder twijfel of onzekerheden. De waarheid is dat jezelf vergelijken met anderen, zonde is van je tijd en energie.
En, onthoud dat waarschijnlijk de dingen die je écht belangrijk vindt in je leven niet eens te vergelijken zijn…
3. Accepteer, kom in beweging en neem gericht de tijd
Soms twijfelt je. Punt. Accepteer dat die twijfel er mag zijn. Juist als je leert je twijfel toe te laten, kom je vaak tot meer antwoorden.
Bijvoorbeeld dat je het wel degelijk kan of dat je je huidige baan supertof vindt of eigenlijk al een tijd niet meer… Dan kom je erachter dat je wellicht niet jezelf, maar eigenlijk je vader in je hoofd hoort die zorgt voor je twijfel. Dat het een oude boodschap is, waar je je niet zo bewust van was, alleen die stiekem toch meer bepaald in je leven dan je denkt. Zodra je je daar meer bewust van wordt, van die boodschappen, dan kun je inzien hoe je je ernaar gedraagt. En dat kan weer helpen om het te veranderen.
Wat kan helpen in de acceptatie is om je eerst even af te leiden van je twijfel. Ga wat anders doen, het liefst iets met beweging, zoals een wandeling, sporten, schoonmaken, muziek maken etc. Neem vervolgens de tijd om voor je twijfel te gaan zitten.
- Pak pen en papier en schrijf de opties op die je hebt in de keuze waar je voor staat
- Schrijf vervolgens de voor- en nadelen op van die opties
- Daarna schrijf je op hoe de voor- en nadelen voor jou voelen, wat ervaar je erbij?
- Check in bij je waarden, wat vind jij belangrijk in je leven? Liefde, vrijheid, spiritualiteit, avontuur, respect, zorgzaamheid? En als je vanuit die waarde(n) kijkt, welke optie past daar dan het beste bij?
Door deze aanpak, haal je de twijfel uit je hoofd (geloof me, twijfel viert FEEST daarboven… in een roze tutu inderdaad ;)), zonder het weg te duwen.
4. Wees eerlijk naar jezelf en durf hulp te vragen
Veel mensen schamen zich over hun twijfel en wens om ermee om te gaan en het te kunnen begrijpen. Zelf sprak ik er ook jaren niet over. Ook weer zo’n overtuiging dat dat zwak zou zijn (hallo ego). Ze denken dat ze alleen zijn en ze worstelen, vaak in stilte. Wees bereid om eerlijk tegen jezelf te zijn en je open te stellen voor anderen over hoe je je voelt. Twijfel kan zich soms op ons werpen als een soort betovering en ons ver van ons échte doel en wat we willen verwijderen. Weet dat je niet alleen hiervoor staat en dat het niks zegt over wie jij bent.
5. Neem kritiek minder vaak persoonlijk
Soms willen we nog wel eens gaan twijfelen aan onszelf door de kritiek van een ander. Hou echter in je achterhoofd dat, wat iemand heeft gezegd of gedaan, misschien helemaal niet over jou gaat (of over wat je denkt dat het is).
Wanneer iemand je bekritiseert, dan is het makkelijk om te twijfelen aan jezelf. En wanneer iemand je afwijst na een 1ste date, terwijl je dacht dat het supergezellig was, dan is het niet raar dat je jezelf daar rot over voelt.
Maar, wat als wat hij of zij heeft gezegd of gedaan eigenlijk helemaal niet over jou gaat?
Misschien heeft je collega die je een sneer gaf een slechte dag, maand of huwelijk.
En je hebt misschien die 2de date niet gekregen, omdat de moeder van de andere persoon ziek werd en hij daarop moest focussen of omdat hij opnieuw contact had met zijn ex-vriendin en zijn relatie nog een kans wilde geven.
Je weet niet alles wat er gaande is in andermans leven. En de wereld draait niet alleen om jou.
6. Verandering onderweg is prima (en soms noodzakelijk)
Alles tot in detail voorbereiden of uitdenken, kan voor de nodige twijfel zorgen. En het werkt meestal niet zo goed, omdat de best voorbereide plannen vaak uit elkaar vallen of een verandering nodig hebben wanneer je ze gaat uitvoeren.
Wees bereid en geef jezelf toestemming om van koers te mogen veranderen. Dit is er één die ik vroeger super lastig vond en die ook weer even de kop opstak bij mijn keuze uit LoveFitFood te stappen. Terwijl het helemaal prima is en soms ook noodzakelijk om bij te sturen of een ander pad in te slaan. In de tijd dat je bezig bent, doe je nieuwe kennis en ervaring op en krijg je feedback die je op geen andere wijze had kunnen verkrijgen. Ik zeg: ‘Awesome sauce’
Oefenen met ‘kleine’ twijfels
Tot slot nog iets over kleine twijfels, want die kunnen een uitgelezen kans zijn om te oefenen met het sneller maken van beslissingen. Juist omdat ze vaak wat minder beladen zijn dan, zeg, die nieuwe baan of relatie.
Met het geven van dit voorbeeld, weet ik al dat mijn schoonzusje even zal moeten grinniken…
Eens in de paar maanden gaan mijn broer met zijn gezin, mijn jongere zusje, mijn vriend en ik samen ergens eten. Dan komt het moment dat de menukaart op tafel komt… Na een paar minuten slaan mijn schoonzusje en vriend de kaart dicht. Mijn broer, zusje en moi hebben echter nog ‘wat’ meer tijd nodig. Want, alles lijkt wel lekker.
“It’s running in the family..”, hoor ik mijn schoonzusje al neuriën terwijl ze geduldig wacht. Tot het moment dat uiteindelijk toch echt wederom die ober aan tafel staat: “Wat gaat het worden voor u?” Inmiddels hebben zowel mijn broer, zus als ik al 4 keer een andere keuze gemaakt in ons hoofd. Mijn broer deelde een halve minuut geleden nog dat hij toch ‘echt voor die krokante zalm ging’ en nu besteld hij de biefstuk… huh?
Mij lukt het steeds sneller tot een besluit te komen in een restaurant door de volgende oefening (misschien moet ik hem ook eens met mijn broer delen ;P).
Geef jezelf 5 minuten om te kiezen.
En, deel ook met de ander dat je dit gaat doen.
That’s it.
En dat voelt in het begin SUPER ongemakkelijk, terwijl het zo simpel lijkt.
Door het te doen, ervoer ik echter dat het niet uit maakt hoe lang ik nadenk over wat ‘lekkerder is of niet’. Dat weet ik pas als het op mijn bord ligt. Het kost me enkel tijd.
Geef jezelf vijf minuten om te beslissen over iets kleins (bijvoorbeeld of je wat huishoudelijk werk gaat doen of dat je vandaag naar de sportschool gaat). Of maximaal een half uur om een grotere keuze te bespreken (of op te schrijven), zoals het geven van een presentatie of het deelnemen aan een duur evenement.
Als niks zeker is, is alles mogelijk. Wat voor kansen geeft dat!
Vertrouwen, leren en accepteren
Vervang de angst voor je onzekere toekomst met de geruststellende wetenschap dat je mag vertrouwen op je innerlijke wijsheid, accepteer dat twijfel er soms is en realiseer dat veel ervan gebaseerd is op oude overtuigingen (die vaak niet eens van jezelf zijn). Besteed tijd aan het uitzoeken of benoemen wat jouw waardes zijn, ook dat zal het nemen van een beslissing een stuk makkelijker maken.
Wil je hier ondersteuning in of snellere stappen maken? Plan dan een vrijblijvende kennismaking met me in.
Liefs, Maaike