december 10

Waarom je je levensdoel niet hoeft te weten

minuten

0  comments

Wat is mijn levensdoel? Als je een beetje op mij lijkt, heb je er vast al eens over nagedacht. Ergens heb je het gevoel dat er meer in je zit en dat, als je het vindt, je eindelijk kan gaan shinen. Misschien vroeg je het al eens aan ‘dokter Google’ en kwam je vast op schitterde beloftes als:

“Levensdoel ontdekken! Met deze 10 manieren kun jij het ook!”

“3 manieren om achter je levensdoel te komen”

“Wat wil ik nou echt? 7 tips om je levensdoel te ontdekken!”

Klinkt super easy toch 😉 Maar wat als je het antwoord op deze vraag helemaal niet hoeft te weten?
Kan je dan óók gelukkig worden zonder? Je zou haast denken van niet, of toch wel…?

Wat is je levensdoel? 


Op mijn 14de wist ik het zeker. Ik ga naar de kunstacademie! Toen ik op mijn 17de werd afgewezen interpreteerde ik het, ondanks dat ik wel een toelating tot de vooropleiding kreeg, als één dikke faal. Plus… wat nu, want dit was toch ‘mijn’ ding?

In de jaren die volgden dacht ik veel over mijn levensdoel. Maar het antwoord erop leek zo ongrijpbaar. Ik blonk niet uit in één ding, maar kon veel dingen redelijk goed, had geen sterke drang mensen te gaan helpen in Afrika en zelfs toen ik volgens het boekje een succesvol marketeer was, voelde ik nog steeds niet dat ik het gevonden had. 

Wat niet hielp, is dat er steeds meer ‘so called’ goeroes en instafamous mensen opstonden die lekker geheimzinnig over dat doel deden. Dat, als we eenmaal dat éne levensdoel hebben gevonden, we er zijn. Dat we dan EINDELIJK voelen al onze shit voor elkaar te hebben. Dat we gefixed, geheeld en herboren zijn (terwijl we, om je dit vast mee te geven, helemaal niet kapot zijn).

En, last but not least: We eindelijk kunnen toetreden tot die ‘geheime’ club van supersuccesvolle mensen – aan het zwembad met cocktail 😉

Zoals je leest: Ook ik was tot voor kort jarenlang op zoek naar mijn doel, mijn purpose. Dat ene ding of doel dat mijn leven super vervullend zou maken en me top zou laten voelen.

Weer een ‘moet-je’ erbij


Tegenwoordig lijkt er steeds meer druk te liggen op het vinden van dat levensdoel. Weer een ‘moetje’ erbij op de lijst van shiny happy living. Vaak resulterend in eindeloos zoeken of een onrustige ‘doen wat je altijd deed, maar mweh’ stand.

Als je erover nadenkt, ben je echt geboren voor slechts één enkel doel?

Ik denk dat je leven het potentieel heeft om veel rijker te zijn dan dat…

Valkuilen bij het zoeken naar je levensdoel


Laat ik één ding voorop stellen; stilstaan bij wat het leven belangrijk en waardevol voor je maakt? Doen.

Echter: Blijven zoeken (en daarmee vaak bevriezen in actie), is één van de valkuilen wanneer je duikt in zelfontwikkeling.

En, ik begrijp hem!

Alleen, wat als je je zou overgeven aan het feit dat er geen ‘UNIEKE bestemming’ is of dat je HET niet hoeft te vinden?

Dat je de blauwe jurken, gebedjes met kristallen of ‘gewoon’ heel hard visualiseren, kunt laten liggen (mits jij daar superblij van wordt natuurlijk)? Net als het vinden van die perfecte baan, bedrijf of bijvoorbeeld relatie. 

Door al dat zoeken, mis je denk ik één heel belangrijk element in een gelukkiger en voldaan leven:
Alles dat er al is en op je pad komt.

 

Dan maar geen levensdoel? 


Betekent dat je de boel maar de boel moet laten dan? Dat alles komt zoals het komt? En je maar ‘gewoon’ moet genieten?

Ja en nee.

Als je blijft focussen op wat zou ‘moeten zijn’, vergeet je al snel wat er is. En welk gevoel geeft dat je?

Vaak: Onvoldaan, schuldig, zonder energie…

Als we ons meer zouden focussen op het pad, in plaats van op de bestemming (dat über ongrijpbare doel) ontstaat er ruimte om te ademen en te ervaren. We staan onszelf toe om dingen te mogen proberen en ontdekken. Om te voelen wat we voelen, zonder ons te verstoppen of schuldig te voelen. Om telkens stapjes te blijven zetten.

Bijkomend voordeel: Ieder pad heeft uiteindelijk een bestemming.

Het leven op zichzelf is één groot experiment en ik denk dat ons pad is om het te ontdekken.

Hoe?

Allereerst door jezelf te zijn: THE WHOLE SHEBANG.
Vervolgens: Ga de dingen ontdekken die jou een leuke, zinvolle en meeslepende reis zouden opleveren en stel doelen die werken voor jou.

Durf keuzes te maken


Hoe weet je dan of je de goede kant op gaat?

Vaak zit er achter onze zoektocht naar een doel een behoefte of gevoel waarnaar we verlangen. Probeer eens stil te staan wat dat verlangen voor jou is. Onder dit verlangen, vind je namelijk wat belangrijk voor je is: je waarden. En, hoewel ze vaak minder specifiek zijn, onze waarden bepalen mede wie we zijn en waar we voor willen staan in onze levens. Ze geven een richting en kunnen ons helpen prioriteiten te stellen en keuzes te maken.

Nu is ons leven een constante stroom van keuzes of keuzepunten. Sommige zijn groter (blijf ik dit werk doen) en andere zijn kleiner (wat eet ik vandaag). Zodra je echter keuzes gaat maken, stopt met twijfelen en je leven gaat leiden op basis van wat je energie geeft, leid je jezelf bijna automatisch naar de volgende stap. En de volgende. En de volgende.

Die ‘energiegevers’ zijn de dingen waar we in ons dagelijks leven naar moeten streven en zoeken.

Stop met jezelf tegenhouden


Dus als je je levensdoel nog niet hebt ontdekt, stop dan met jezelf in de weg te staan! Je zult het misschien nooit vinden. Laat de strijd los om jouw waarde te laten definiëren door een tastbare prestatie. Grote kans dat je nu vaak bevriest in actie. Dat het vooral druk wordt in je hoofd.  En je jezelf onbewust steeds meer in de weg zit om stappen te maken en in beweging te komen.
 

Coaching op het behalen van je doelen? 


‘To know and not to do is not to know”, zegt Stephan Covey. Oftewel, er is actie nodig om uiteindelijk (meer) te weten. Betrap je jezelf dat je blijft zoeken? Wil je graag in actie komen, maar weet je niet hoe? Met 1-op-1 coaching gaan er samen mee aan de slag. Op een manier waarop jij zelf richting gaat geven aan je leven, jezelf beter leert kennen, je bevrijdt van wat je nu tegenhoudt en daadwerkelijk stappen gaat maken.

Stuur me een berichtje voor een vrijblijvende kennismaking. 

Of ga mee met het Treehouse retreat, waar we midden in de natuur stap voor stap jouw levensavontuur helder maken. Bijkomend voordeel; je slaapt ook nog eens in een übervette boomhut.

Liefs, Maaike

Over Maaike 

Maaike Rijk is certified ICF PCC coach, geeft bedrijfstrainingen en is strength & conditioning trainer bij BredaSC. Ze helpt in het creëren van rust, zelfvertrouwen en  veerkracht, zodat er weer beweging komt in je leven. Letterlijk en figuurlijk.


Verder is ze gek op Danny, Poes Puck, muziek maken en luisteren, reizen, boeken lezen, tekenen, hiken, survivalruns, fikkies stoken, koken en… jurkjes. Ze neemt regelmatig mensen mee de natuur in tijdens één van haar outdoor coaching events en is co-trainer in het opleiden van andere (gecertificeerde) coaches via Intention, Centrum voor Leiderschap en Coaching.

Artikelen die ook interessant voor je kunnen zijn: 

Grenzen aangeven? Zo word je er beter in!

Grenzen aangeven? Zo word je er beter in!

Ik ben geen perfectionist! Of wel?

Ik ben geen perfectionist! Of wel?

Meer rust in je kop en vrijheid in je leven?

3 stappen om meer rust, actie en vrijheid te creëren

DOWNLOAD het GRATIS Ebook!